Thursday, January 10, 2013

Cotlet de porc la gratar cu sparanghel si salata de rucola

Sunt curioasa cati dintre voi ati urcat pe cantar dupa sarbatori. Eu nu, recunosc. Ce rost avea? Stiu bine ca am mancat fara frana si fara bun simt. Tocmai de asta am gatit mult mai light zilele astea. O sa vedeti si in postarile urmatoare. A fost greu sa renunt la ingredientele mele pe care le folosesc mai tot timpul insa am realizat ca mancarea a iesit foarte buna si a fost incredibil de rapida !!!

Sa vedem ingredientele  :

  • Cotlet de porc 
  • Sparanghel
  • Rucola
  • Unt
  • Ulei de masline
  • Otet balsamic
  • Sare si piper      
Daca stau putin sa ma gandesc nici macar nu am gatit. Cred ca in 20 de minute am terminat cu tot , inclusiv cu mancatul .

Cotletul de porc l-am pregatit in tigaia tip gratar cate 5 minute pe fiecare parte. A fost deja feliat destul de subtire, fapt care a ajutat foarte mult( multumesc mama :-) 





Sparanghelul l-am cumparat de la Mega Image si din pacate nu aveau proaspat asa ca am fost fortata sa il cumpar pe cel congelat dar , nu va recomand. Pe pachet scria ca trebuie pus in apa clocotita si din momentul in care fierbe iar apa trebuie lasat intre 10 si 15 minute. Eu l-am scos dupa 7 minute si deja era moala saracul de el. L am mai tras in tigaie 2 minute in unt si gata papa. 

 Intre timp iubitul meu si ajutorul meu de nadejde in bucatarie, a asezonat  salata de rucola cu ulei de masline, otet balsamic, sare si piper.



Va marturisesc ca arata atat de bine si emana un  miros senzational incat, nu am mai avut rabdare cu pozele finale. YAM YAM 


Daca tot am gatit sanatos si gustos ma gandeam sa va prezint si cateva beneficii: 

  • Rucola Rucola este una dintre cele mai sanatoase salate verzi. Verdeata contine putine calorii. Astfel, jumatate de cana de rucola contine numai 2 calorii. 20 de cani de rucola contin tot atatea calorii cat se gasesc intr-un mar de marime medie.Verdeata confera energie organismului, protejeaza ficatul si ajuta in circulatia sangelui. 

Rucola este o sursa foarte buna de vitamina C, A si K. Aceste vitamine sunt importante pentru circulatia sangelui, sistemul osos si cel cardiovascular. Rucola contine si calciu, magneziu, fier si potasiu, care ajuta la tensiunea arteriala, in sanatatea sistemului osos, precum si la functionarea globulelor rosii din sange. 

Vitamina C previne infectiile, reduce efectul radicalilor liberi si intareste sistemul imunitar. Totodata, vitamina C este eficienta in productia de colagen, care este esential pentru piele si oase. Vitamina K reduce riscul de fracturi, mareste masa osoasa si previne formarea cheagurilor de sange. Magneziul si calciul mineralizeaza sistemul osos.
                                                                                                          
  • Sparanghelul  : Analizand informatiile nutritionale ale sparanghelului veti afla ca acesta are efect benefic asupra organismului. 4 bucati din aceasta planta contin doar 13 calorii, nici un fel de grasime, colesterol si doar 8 mg de sodiu. 
    Sparanghelul are proprietatea de a arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine, fibre ce forteaza organismul sa arda mai multe calorii pentru a procesa aceste 4 bucati mici de sparanghel. 
    Cu un continut de zahar foarte scazut si cu doar 1 g de proteine, nu exista nici un motiv sa nu profitati de calitatile nutritionale ale sparanghelului.  Exista numeroase motive care sa va indemne sa consumati sparanghel. 

    Antioxidantii - Glutationul care se regaseste in sparanghel, contine 3 aminoacizi, combinat intr-o singura molecula, care serveste ca un puternic agent anti-oxidare in organismul dvs. Impreuna cu antioxidantii vitamina C, vitamina A (beta-caroten), zinc, mangan si seleniu, glutationul din sparanghel lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza imbatranirea si deteriorarea celulelor. 

    Cancerul - Este bine-cunoscut faptul ca inflamatia cronica si oxidarea celulelor poate creste riscul aparitiei cancerului. Cu proprietatile antiinflamatorii si antioxidante, sparanghelul este un luptator desavarsit impotriva cancerului de vezica urinara, la san, de colon, pulmonar, de prostata, ovarian, etc. 

    Sanatatea inimii - Acidul folic, o vitamina B complexa, este esentiala pentru un sistem cardiovascular sanatos si se gaseste din abundenta in sparanghel. In primul rand, acidul folic, este implicat intr-un eveniment biochimic numit ciclul de metilare, care permite transcrierea corecta a ADN-ului, transformarea noradrenalinei in adrenalina si a serotoninei in melatonina. 

    In al doilea rand, acidul folic regleaza homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc in dezvoltarea bolilor de inima. Si in sfarsit, vitamine din grupul B, cum ar fi colina, biotina, si acidul pantotenic echilibreaza nivelul de zahar din sange prin metabolizarea corecta a zaharurilor si amidonului. 
  •  P.S .Rucola face parte din categoria ingredientelor afrodisiace:-D
   Enjoy !:-P


3 comments: